Прекомерни дози витамини могат да попречат на зачеване

Приемането на високи дози антиоксиданти и витамини като хранителни добавки от рода на витамините A, C, и Е могат сериозно да повлияят на процесите на овулация, твърдят учени, цитирани от в-к Dayly Mail.

Според израелския професор Нава Декел от Научния институт Вайцман в град Реховот, когато яйчниците бъдат подложени на прекалено високи количества антиоксиданти, в тях се нарушават процесите на овулация. Тези вещества предизвикват възпаления и могат да увредят клетките им.

Опитите на проф. Декел са включили инжектирането на мишки с антиоксиданти от групата NAC и BHA, при които опитните животни значително са снижили овулацията си в сравнение с другите, които не са били инжектирани.

Според проф. Декел антиоксидантите като хранителни добавки се употребяват в прекалено големи количества в Европа и САЩ, като извор на вечна младост, за да бъдем жизнени и в профилактиката на раковите заболявания.

Трябва да сме много по-внимателни при употребата в големи количества на витамините A, C и Е, съветва израелската биоложка. Това важи в особена степен за младите жени във фертилна възраст, които искат да заченат.“, предупреждава actualno.com.

Снимка: sxc.hu