Прекомерното изпотяване е лечимо

пот

Прекомерното изпотяване е вече лечимо и в България.

Откриха лек за прекомерното изпотяване, от което страдат над 350 000 българи. Състоянието е известно в медицинските среди като хиперхидроза и най-често засяга подмишниците, дланите и стъпалата.

Хиперхидрозата – прекомереното изпотяване, е проблем, от който страда между 10 и 15% от човешката популация. Малко от хората обаче споделят за заболяването си, което пък от своя страна влияе негативно на самочувствието им и на качеството им на живот.

Медици информираха, че нова терапия позволява потта да бъде редуцирана до 90 %, като това са резултати от ефекта при хора, подложили се на манипулацията.

Интервенцията, която намалява драстично прекомерното изпотяване, се състои в разтваряне на потните жлези посредством електромагнитни вълни. Така не се нараняват останалите тъкани, обясниха специалисти. Подобни манипулации вече ще се извършват и у нас, разказва Орен Гам, съосновател на Clinica Liberty, Испания.

Това е единствената в света клиника, фокусирана върху проблема с прекомерното изпотяване. Тя е базирана на 3 основни компонетна – знание, уникална технология и много специално обслужване. В рамките на 3 години излекувахме около 5000 пациента. Идеята е да се помогне на хората, които имат проблем с обилното потене, и в други страни. Всъщност, клиниката в София е тази, която следва клиниките в Тел Авив, Порто, Лисабон и Барселона, посочи Гам.

Манипулацията въобще не е болезнена, подчерта д-р Юлиан Йорданов, който е главен лекар в столичния център за лечение на хиперхидроза. Нужни са само една или две процедури, за да бъде спряна хиперхидрозата в човешкото тяло.

Въпреки, че потенето е естествен процес, потните жлези в човешкия организъм са между 2 и 3 млн., а броят на тези, намиращи се подмишниците, е само около 2% от тях. Поради този факт процедурата по никакъв начин не възпрепятства нормалното функциониране на организма, категоричен бе д-р Йорданов пред телевизия Bulgaria On Air.

Това, което мен като хирург най-много ме впечатли, е, че това е начин за трайно решаване на един проблем при хората – прекомерното изпотяване. Това ме накара да се включа в действията, които спомогнаха този център да бъде открит и в България. Интересувайки се вече по проблема и навлизайки в тази тема, трябва да ви кажа, че това е действително един много голям проблем за много хора. Проблем, който много от тях не искат и се срамуват да споделят. Но, проблем, от който страдат, проблем, който им променя начина на живот. Но, хубавото е, че този проблем може да бъде решен, подчерта д-р Йорданов в интервю за Дарик радио.

Представяме и официално видео на клиника Liberty:

Снимка: Райън Хайд

loading...