Препечените филийки са канцерогенни

препечени филийки

Препичането на храни като филии хляб и картофи увеличава рязко съдържанието на канцерогенен химикал в тях.

Британската Агенция по хранителни стандарти призова хората да не препичат много картофите и филийките хляб.

Колкото по-хрупкави и тъмни са те, толкова повече канцерогенен акриламид съдържат, съобщи британският вестник Daily Telegraph, цитиран от агенция БТА.

Печените картофи и чипсът трябва да се готвят само до светлозлатист цвят.

Филийките трябва да се препичат до най-светлия приемлив цвят, се подчертава в съветите на здравната асоциация.

Учените установиха, че канцерогенният химикал варира много в зависимост от продължителността на печенето.

Най-дълго готвеният чипс съдържа 1052 микрограма акриламид на килограм, а това е 50 пъти повече, отколкото този с най-ниски дози.

Най-препечените картофи съдържат 490 микрограма акриламид на килограм – 80 пъти повече, отколкото в най-бледата партида.

Същото важи и за препечените филийки. Най-бледите съдържат само 9 микрограма на килограм, а прегорелите – 167 микрограма, което е почти 19 пъти повече.

Химикалът акриламид, който е доказан канцероген, се образува от реакция между аминокиселините, захарите и водата в картофите и хляба при температура над 120 градуса.

Специалистите все още не могат да определят какво е безопасното ниво акриламид.

За водата в Европейския Съюз е прието ограничение от 0,1 микрограма на литър. Това количество е много по-ниско от съдържащото се в печените храни и кафето.

За изследването си учените са взели храна, сготвена в 50 домакинства.

Снимка: sheeppurple