Препиване с алкохол на младини уврежда трайно мозъка


Прекалената консумация на алкохол в ранна възраст може да увреди за години мозъка, категорични са експерти.

Запоите с алкохол в младежки години могат да нанесат дълготрайни увреждания на мозъка, както и да доведат до алкохолизъм в по-напреднала възраст, показват резултатите от ново изследване. До това се стига, защото количеството алкохол, изпит на младини, може да доведе до трайни изменения на ДНК.

Измененията на ДНК и уврежданията на мозъка могат да изложат тийнейджърите на риск от тревожни разстройства и алкохолизъм, твърдят учените.

Алкохолът променя гените в мозъчните клетки, което слага край на създаването на връзки между клетките, в резултат на което се стига до промени в поведението. Все пак учените дават надежда, че с лекарство против рак вредите могат да бъдат преодолени.

Проф. Субдаш Панди от колежа по медицина в Илинойския университет в САЩ обяснява, че гуляйджийските запои на младини увреждат нормалното развитие на мозъка.

Нашето изследване доказа механизма как гуляйджийското пиене през юношеството може да доведе до трайни изменения, които се изразяват в тревожност и алкохолизъм при възрастните. Мозъкът не се развива както би трябвало, в резултат на което се получават трайни поведенчески промени, цитира агенция БГНЕС.

По време на изследването проф. Панди и екипът му извършили лабораторни плъхове на възраст от 28 дни, за да проверят как въздейства на мозъка им алкохола, пише в-к Daily Mail. Схемата била 2 дена с алкохол, три дена без, а експериментът продължавал 13 дена.

Плъховете, на които бил даван алкохол, променили поведението си и измененията продължавали дълго, след прекратяването на подаването на алкохол.

Zdraven.bg представя забавна колекция с музикални клипове, в които героите са попрекалили:

Снимка: AwayWeGo210

loading...