Препоръките на най-новия Диетичен наръчник на САЩ

диетично

Какво препоръва най-новия Диетичен наръчник на САЩ, публикуван в началото на 2016 г.?

Американците би трябвало да намалят консумацията си на сол, мазнини и захар, следвайки препоръките на най-новия Диетичен наръчник, публикуван на 7 януари 2016 г. от федералното правителство, съобщават агенциите Франс прес и БТА.

В него за пръв път се дават точни указания за позволените граници на някои храни. На пълнолетните американци се препоръчва да набавят по-малко от 10% от всекидневните си калорийни нужди от захар, прибавена в храните и напитките. Те трябва да се ограничат и под 10-процентовия праг за наситените мазнини, изтъкват от Американския департамент по земеделие. По данни на ведомството в момента американците набавят 13% от калориите си от добавена захар. Консумацията на сол не трябва да надвишава 2300 милиграма дневно.

Диетичният наръчник се публикува на всеки пет години. Новото издание е в унисон с кампанията на президента Барак Обама за борба със затлъстяването в САЩ, което засяга една трета от пълнолетното население и 17% от децата. Общо над две трети от американците страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло.

Около половината от пълнолетното население на САЩ страда от поне едно хронично заболяване, причинено от нездравословно хранене и липса на достатъчна физическа активност.

Ако наистина не сте физически активни, не можете да очаквате чудеса! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува:

Снимка: Натейша Косе