Препоръки на СЗО срещу деменция

спортуващ пенсионер

СЗО издаде първите си препоръки за предотвратяване на деменция.

Хората могат да намалят риска от деменция, като получават редовни физически упражнения, не пушат, избягват употребата на алкохол вредно, контролират теглото си, ядат здравословна диета и поддържат здравословни нива на кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Това обяви Световната здравна организация (СЗО) в своите препоръки за предотвратяване на деменцията, публикувани на 14 май 2019 г.

„През следващите 30 години се очаква броят на хората с деменция да се утрои“, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейисус. „Трябва да направим всичко възможно, за да намалим риска от деменция. Събраните научни доказателства, използвани за тези Указания, потвърждават това, което подозирахме от известно време, че това, което е добро за сърцето ни, е също добро за нашия мозък.“

Указанията против деменция предоставят базата от знания на здравните работници как да съветват пациентите какво могат да направят, за да предотвратят когнитивния спад и деменцията. Те ще бъдат полезни и за правителствата, политиците и органите за планиране, които да ги насочват към разработването на здравни политики и програми, които да насърчават здравословния начин на живот.

Намаляването на рисковите фактори за деменция е една от няколкото области на действие, включени в Глобалния план за действие на СЗО за реакция на общественото здраве към деменцията. Други области включват: укрепване на информационните системи за деменция; диагностика, лечение и грижи; болногледачи за хора с деменция и научните изследвания и иновациите.

Световното наблюдение за деменция на Световната здравна организация, стартирана през декември 2017 г., е компилация от информация за дейностите и ресурсите на държавите, свързани с деменцията като национални планове, инициативи, кампании за повишаване на осведомеността и апаратура за грижи. Данните от 21 страни, включително Бангладеш, Чили, Франция, Япония, Йордания и Того, вече са включени, като общо 80 страни вече са ангажирани с предоставянето на данни.

Създаването на национални политики и планове за деменция са сред основните препоръки на СЗО за държавите в усилията им да управляват това нарастващо здравно предизвикателство. През 2018 г. СЗО оказва подкрепа на страни като Босна и Херцеговина, Хърватия, Катар, Словения и Шри Ланка, за да им помогне да разработят всеобхватен и многосекторен отговор на общественото здраве към деменцията.

Съществен елемент от всеки национален план за деменция е са болногледачите на хора с деменция, каза д-р Девора Кестел, директор на отдел Психично здраве и злоупотреба с вещества към СЗО. „Болногледачите на хора с деменция са много често членове на семейството, които трябва да направят значителни промени в семейния и професионалния си живот, за да се грижат за своите близки. Ето защо СЗО създаде iSupport. iSupport е онлайн програма за обучение, която предоставя грижи за хора с деменция със съвети за цялостно управление на грижите, справяне с промени в поведението и как да се грижат за собственото си здраве.”

Деменцията е заболяване, характеризиращо се с влошаване на когнитивната функция в повече от това, което може да се очаква от нормалното стареене. Тя засяга паметта, мисленето, ориентацията, разбирането, изчисленията, способността за учене, говорене и преценката. Деменцията е резултат от различни заболявания и наранявания, които засягат мозъка, като болест на Алцхаймер или инсулт.

Деменцията е бързо нарастващ обществен здравен проблем, който засяга около 50 милиона души в световен мащаб. Всяка година има близо 10 милиона нови случаи. Деменцията е основна причина за увреждането и зависимостта сред възрастните хора. Освен това, болестта причинява тежка икономическа тежест на обществото като цяло, като разходите за грижи за хора с деменция се оценяват на 2 трилиона долара годишно до 2030 година.

Снимка на спортуващ пенсионер: Доминик Винкел