Преработването увеличава риска от депресия при жените

депресия

Жените, които се преработват, имат по-голям шанс да страдат от депресия.

Британски учени направиха проучване за връзката между броя работни часове в седмицата и възникването на депресия.

Заключението на учените е повишените симптоми на депресия са свързани с даването извънредни работни часове при жените, докато работа и през уикенда се свърза с повишените депресивни симптоми и при двата пола, което предполага, че тези модели на работа могат да вложат психичнотf здраве на трудещите се.

Жените, които работят повече от 55 часа седмично, са с увеличен риск от депресия, сочат резултатите от изследване на британски учени от Лондонския университет.

Проучването е обхванало над 20 хиляди британци, сред които 11 215 мъже и 12 188 жени. Резултатите му показали, след като били отчетени възрастта, дохода, здравето и служебната характеристика, че жените, които полагат извънработни часове труд, са със 7.3% повече симптоми на депресия в сравнение с работещите между 35 и 40 часа седмично в рамките на стандартната работна седмица.

Жените, които работят през всичките или повечето уикенди през годината, са с 4.6% повече депресивни симптоми в сравнение с онези, които работят обичайните 5 дни в седмицата. Мъжете, които работят извънредно през уикенда, също показват с 3.4% повече депресивни симптоми.

Това е наблюдателно изследване и макар да не сме установили какви са причините за увеличения риск от депресия за жените, знаем, че много представителки на нежния пол извършват повече домашна работа от мъжете и в резултат работят дълги часове, твърди ръководителката на проучването Джил Уестън в съобщение на Лондонския университет.

Дългите часове работа за работещите майки са по-малко, отколкото за бездетните жени, а бащите работят по-дълги часове в сравнение с жените и мъжете без деца. Около половината от жените работили през уикендите, докато това се отнасяло за две трети от мъжете.

Жените, които работят повечето уикенди, са склонни да приемат нископлатена работа, а това увеличава нивото на депресия, се посочва в проучването.

Жените по принцип са с по-голям риск от депресия в сравнение с мъжете и това бе потвърдено от изследването.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal of Epidemiology & Community Health на 26 февруари 2019 г.

Британските здравни власти обаче критикуват изследването, като посочват няколко негови слаби страни, въпреки широкия му обхват.

Това проучване не успява да докаже без съмнение, че именно удълженото работно време води до депресия. Много фактори не са отчетени, коит обиха могли да увеличат риска от депресия. Възможно е други фактори като лични проблеми, лошо здравословно състояние, начина на живот и самата работна среда да засилват риска от депресия, а не преработването. Освен това изследваните лица не били с официална диагноза депресия, а сами описвали симптоми, които са тълкувани като такива за депресия.

Снимка на жена депресия: Паул Шалес