Преяждането е вредно, дори да е рядко

шведска маса

Преяждане е вредно дори да е рядко, предупреждават експерти!

Шведски учени установиха, че преяждането дори за кратък период от време има трайни последици върху теглото и натрупването на мазнини в тялото, пише британският вестник Dayly Mail, цитиран от агенция БТА.

За целите на проучването специалистите от университета на Линкьопинг изследвали 18 души на средна възраст 26 години. В продължение на четири седмици физическата активност на доброволците била ограничена, а енергийният им прием увеличен със 70 процента.

Изследователите установили, че участниците натрупали средно 6,4 килограма. Голяма част от тях ги свалили след шест месеца.

Направените изследвания след една и след две години и половина по-късно обаче показали, че признаците за повишени телесни мазнини все още са налице. Това кара учените да смятат, че от краткотрайното преяждане има дълготраен вреден ефект.

Учените допълват, че подобно поведение – прекомерна консумация на храна и слаба физическа активност – променя психологията на индивида, което затруднява отслабването и поддържането на здравословно тегло.

Не забравяйте, че не можете да очаквате чудеса, ако не сте физически активни! Спортът е здраве и настроение! Затова Zdraven.bg поздравява всички със специална колекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува, малко или повече:

Снимка на шведска маса: Марко Верх