Преяждане и мазни храни след пости са вредни

агнешко

Преяждане и мазни храни след великденски пости са вредни, твърдят специалистите. Защо и колко?

Ако сме постили 40 дни, трябва да подходим с внимание към блажната трапеза. При дългия пост стомашно-чревния тракт не е произвеждал храносмилателни сокове, които съдържат ензими, отговорни за смилане на животински белтъчни храни.

Това заяви за агенция БГНЕС специалистът по хранене и диететика доц. Донка Байкова.

Ако се нахвърлим изведнъж на козунака, който е букет от съставки с животински характер, в комбинация с яйца и прясно мляко, ще получим възпаление. Ако сме постили по-дълго, рисковано е изведнъж да се нахвърлим на блажната храна. Възможно е стомахът ни да се подуе.

Натоварвайки стомаха, натоварваме червата, след което ще реагират панкреаса, жлъчката, черния дроб и е възможно да се получи верижно възпаление, посочи доц. Байкова.

Ако комбинираме това свръх количество със свръх мазнотия, рискът часове и дори денонощие да не се чувстваме добре, е голям.

Ако се получи възпаление на панкреаса  има дори риск за живота ни. Свръх консумацията на яйца от хора, които са предразположени към спазми на жлъчните пътища, може да доведе и до криза на жлъчката. Жълтъците имат особен мастен състав. Ако постът ни е бил по-кратък, няма да има подобен проблем, уточни тя.

Препоръчвам консумацията да бъде на два часа по един вид храна – козунак с чай, след два часа – Великденското яйце, след още два часа – месото със зеленчуци. Препоръчвам да има елемент на разделност и постепенност, допълни доц. Байкова.

Снимка: biker_jun