Приватизират болницата в Нова Загора

болница в Нова Загора

МБАЛ Света Петка Българска в Нова Загора е предложена за приватизация.

На заседание на Общински съвет Нова Загора за 2018 г. се състоя на 31 януари 2018 г. беше внесено и гласувано предложение за приватизация на общинската болница МБАЛ Света Петка Българска.

Трите водещи комисии в местния парламент вече са се произнесли положително за идеята, уточни председателят Николай Георгиев. Той потвърди, че здравното заведение ще бъде извадено на тезгяха заради проявен инвестиционен интерес от страна на търговско дружество, което вече има една болница в Сливен.

Продажбата на новозагорското болница е основно заради задлъжнялостта на здравото заведение, което за 2017 година е имало приходи в размер на 1,9 млн. лв., а разходите му са били със 100 хиляди в повече. Малко под 300 000 лв. са дългосрочните задължения, а краткосрочните са близо 400 000 лв.

Целта ни е да запазим предмета на дейност на болницата и да дадем възможност за развитието й. Именно затова използваме закона за приватизацията и следприватизационния контрол, защото така можем да поставяме нашите условия и да ги контролираме впоследствие. Никой не иска Нова Загора да остане без болница, а напротив, целта ни е повече новозагорци да се лекуват именно тук, а не да ходят в частните болници в Сливен и Стара Загора, заяви кметът Николай Грозев.

Имаме базата, имаме все още и лекари, но нещата все пак не са „розови“. Болницата „затъва”, въпреки финансовата ни подкрепа и ние трябва да предприемем адекватни действия да не допуснем обявяването й в несъстоятелност или ликвидация. Затова ще направим при пълна прозрачност търг или конкурс, при определени от нас условия, така както позволява законът. Задължително, в неговите условия ще залегне запазването и разширяването предмета на дейност на болницата за дълъг период от време, допълни кметът.

Ситуацията се влошава допълнително от намаления брой на клиничните пътеки – от 26 на 23, коментираха още от болницата.

Снимка на МБАЛ „Света Петка Българска”, Нова Загора: facebook.com/MBALNZ