Приемането на свежа кръв подмладява

Приемането на свежа кръв подмладява, твърдят учени.

Изследователи от Университета Станфорд, Калифорния в САЩ, в сътрудничество със свои европейски колеги са установили, че инжектирането на кръвна плазма от невръстни мишки в по-стари екземпляри значително ги подмладява.

Резултатите от проучването бяха публикувани в новия брой на сп. Nature. В дългосрочен план изследването ще помогне на медицината да открие нови пътища за забавянето на стареенето на човешкия мозък, пише actualno.com.

Станфордските учени експериментално доказаха, че при вливането на кръв от по-млади екземпляри в по-стари опитни мишки, се наблюдава драстичен подмладяващ ефект. Мозъците на зрелите животни започват да ускоряват дейността си чрез активизирането на синаптичните връзки, възникват по-малко инфекции. Инжектираните с нова кръв животни силно повишават тонуса си, увеличава се сексуалният им апетит.

Учените направили и обратния експеримент – вкарали в кръвоносната система на млади мишки плазма от стари екземпляри. Не след дълго те започвали да проявяват “старчески” симптоми и били по-уязвими от инфекции. В опитите била използвана кръвна плазма, защото кръвните клетки са прекалено големи, за да могат да преодолеят мозъчната преграда. Но изследователите изолирали малки протеини, секретирани от клетките, които могли безпрепятствено да преминават в мозъка, наречени хемокини.

Екипът предполага, че именно хемокините предизвикват подмладяващия ефект, задействан от по-младата кръв, съобщи агенция БТА.

Илюстрация: Bailey Weaver