Призив срещу затлъстяването от СИФ в Давос

С близо 1,4 милиарда души над 20-годишни с наднормено тегло, затлъстяването се превърна в почти световна пандемия, която изисква конкретни и спешни мерки.

Това е категоричното мнение на експерти по здравеопазване и хранене, изложено пред участници в Световния икономически форум в Давос, Швейцария, който се проведе 23 – 27 януари, 2013 година.

Тревогата им е толкова голяма, че според тях с това бедствие наравно с тютюнопушенето вече трябва да се занимаят политическите водачи.

В световен мащаб броят на случаите на затлъстяване се удвои от 1980 г. досега – алармира Световната Здравна Организация (СЗО). С наднормено тегло са 1,4 милиарда жители на планетата над 20-годишна възраст.

Наднорменото тегло и затлъстяването са петият рисков фактор на световно равнище. От техните последици умират поне 2,8 милиона пълнолетни всяка година.

Освен това свръхтеглото и затлъстяването – резултат от енергиен дисбаланс между консумираните и изразходваните калории, предизвикват увеличаване на случаите на диабет, с което пък нарастват рисковете от сърдечно-съдови заболявания, подчертават експертите.

Ако нещата продължат по този начин след 20 г. между 50 и 60% от пълнолетните жители на планетата може да са с наднормено тегло. Това предупреждение бе отправено на кръгла маса на форума в Давос на световния политически и стопански елит, информира АФП.

Ако наднорменото тегло и затлъстяването бяха заразни болести, щяхме да говорим за пандемия – заяви доайенката на Школата Мейлман за обществено здраве Линда Фрид.

Според експертите трябва да се спрат критиките само към затлъстелите хора и да се обърне внимание на условията на живот, тъй като затлъстяването е свързано с “кризата на обездвижването” – резултат от растящата урбанизация в света.

Докато в миналото свръхтеглото и затлъстяването да се смятаха за проблеми, характерни за страните с високи доходи, сега те широко се разпространяват в страните с ниски и средни доходи, главно в градска среда.

Експертите призоваха политиците да променят радикално схващанията си. Според тях необходимо е да се субсидират производства на нискокалорични храни. Трябва също да се разработи политика за насърчаване на физическата активност на децата в училище и дома.

Със свръхтегло са 43 милиона деца под 5-годишна възраст в света – обяви СЗО, като подчерта, че затлъстяването при децата води до повишен риск от преждевременна смърт и нетрудоспособност на зряла възраст, пише агенция БГНЕС.

Снимка: Tony Alter