Приказни кино приключения за малки и големи

Пан

Кои са най-добрите приключенски приказки на големия екран?

Новата пищна продукция Пан, един по-различен поглед върху класическата пиеса на шотландския писател и драматург Джеймс Матю Бари, ни вдъхнови да си припомним още приятно разказани кино приключения по книги и приказки от минали години.

Затова съставихме колекция за най-добрите холивудски адаптации на литературни приключения за малки и големи от големия екран през последните тридесет години.

Представяме колекция от над дузина заглавия с нашия избор за най-добрите приказни кино приключения от Холивуд, създадени по литературни произведения, които ни изпълват с радост, настроение и забавление.

Пан (2015) / Pan:

Историята за палавия Питър, отнесен към приказната страна Небивалата земя отново захластва, особено със своята визия на 3D екран. В ролята на пирата Черната брада е Хю Джакман.

Пепеляшка (2015) / Cindarella:

Разказаната от многократно номинирания за Оскар Кенет Брана народна приказка е най-добрата досега адаптация на историята, позната ни на книга във версиите на Шарл Перо и братя Грим. Носителката на Оскар Кейт Бланшет е в ролята на злата мащеха.

Оз: Великият и могъщият (2013) / Oz The Great and Powerful:

Оригиналната история с герои от книгите на Франк Баум е представена от режисьора Сам Рейми и с участието на Джеймс Франко, Мила Кунис, Рейчъл Вайс, Мишел Уилямс.

Изобретението на Хюго (2011) / Hugo:

Режисьор на адаптацията по романа на Брайън Селзник е Мартин Скорсезе, а в ролите участват Бен Кингсли, Джуд Лоу, Кристофър Лий, Саша Барън Коен.

Алиса в Страната на чудесата (2010) / Alice in Wonderland:

Най-зрелищната, а и най-добрата и за малки, и за големи зрители, адаптация по книгите на Луис Карол, е режисирана от Тим Бъртън. Участват Джони Деп, Ан Хатауей, Хелена Бонам Картър. Продукцията е отличена с две награди Оскар – за най-добри костюми и за най-добра сценография.

Филмите за Пърси Джаксън (2010 и 2013) / Percy Jackson:

Кино приключенията в съвременния свят на сина на Посейдон са по романите на Рик Риърдън, базирани на гръцката митология.

Нощ в музея (2006) с още две продължения през 2009 г. и 2014 г./ Night at the Museum:

Бен Стилър е главната роля като нощен пазач в музей, където нощем всичко оживява. Филмът е базиран на едноименната детска книга на Милан Тренк.

Ерагон (2006) / Eragon:

В адаптация по книгите на Кристофър Паолини за истории с дракони участват също Джеръми Айрънс и Джон Малкович.

Трилогията Хрониките на Нарния (2005, 2008, 2010) / The Chronicles of Narnia:

Кино поредицата е по поредицата приключениски романи на К.С. Луис за приказната страна Нарния. Участва Тилда Суинтън в ролята на Бялата вещица.

Чарли и шоколадовата фабрика (2005) / Charlie and the Chocolate Factory:

Тим Бъртън е режисьор на адаптация на едноименната книга на Роалд Дал от 1964 г. В главната роля е Джони Деп.

Лемъни Сникет: Поредица от злополучия (2004) / Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events:

Джим Кери е в главната роля на приключенската комедия по книгите на Даниел Хендлър.

Джуманджи (1995) / Jumanji:

Приключенията с книгата, от която животните оживяват е по творбата на Крис Ван Олсбург. В ролите са Робин Уилямс, Кирстен Дънст.

Хук (1991) / Hook:

Стивън Спилбърг омая всички с екранизацията с героите на Дж. М. Бари, изпълнена с хумор и много специални ефекти. В ролите участват звезди като Робин Уилямс, Дъстин Хофман, Джулия Робъртс, Боб Хоскинс.

Приказка без край (1984) / The NeverEnding Story – Die unendliche Geschichte:

Екранизацията по романа на Михаел Енде завляда сърцата и фантазията на всички малки и големи мечтатели през 80-те години на миналия век.

Критериите ни за селекцията са:
адаптация по литературно произведение, а не комикс, анимация, опера или телевизионен сериал;
игрални филми, а не анимации, нито мюзикъл;
холивудски продукции;
да носят настроение;
подходящи и за деца, и за възрастни;
направени с операторски замах и висок бюджет.