Присадиха постоянно изкуствено сърце на младеж в Италия

Постоянно изкуствено сърце бе присадено за пръв път в света на 15-годишно момче в болницата Детето Исус в Рим, съобщи агенция Анса, цитирана от агенция БГНЕС.

Операцията, продължила 10 часа, е извършена 30 септември 2010 г. от екип по кардиохирургия на болницата. Главната новост е във факта, че присаждането не е временно, както се прави обикновено, а постоянно.

Според експертите временното изкуствено сърце обикновено се използва за поддържане на болните в очакване на съвместим орган за присаждане.

Този път римските сърдечни хирурзи са предпочели да присадят постоянно изкуствено сърце. Използваното при операцията изкуствено сърце е с дължина 4 см и е поставено в лявата сърдечна камера на пациента. То представлява хидравлична помпа активирана електрически, напълно имплантирана в гръдния кош, за да се избегнат рискове от инфекция. Електрическото захранване става с малък механизъм, поставен зад лявото ухо на момчето, с който е свързана батерия, която то носи на колана си.

Досега този тип интервенции се правеха само на зрели хора. Според медицинския екип момчето страда от забляване, което му пречи да бъде включено в списъка на чакащите за трансплантация и затова лекарите прибегнали до това “постоянно” решение.

Снимка: sxc.hu