Приспивателни увеличават риска от инфаркт

Приемането на приспивателни хапчета за сън увеличава драстично риска от инфаркт, показва научно изследване.

Хапчета за сън, приемани от десетки хиляди хора преди лягане, могат да увеличат риска от инфаркт с 50%, пише в-к Daily Express, позовавайки се на резултатите от тайванско проучване.

Учените са установили, че лекарственият продукт Золпидем е свързан с драматично покачване на случаите на животозастрашаващи сърдечносъдови събития, съобщава агенция БТА.

Изследователите от Китайския медицински университет в Тайван са открили, че четири стандартни дози от хапчето годишно – 35 милиграма – повишават риска с 20%. За хората, които приемат еквивалента на 60 таблетки на година, опасността се увеличава с 50%.

Проучването е първото по рода си, което свързва сънотворните таблетки със сърдечносъдови проблеми.

Специалистите не са напълно сигурни, че хапчетата за сън причиняват проблеми със сърцето. Производителите, от друга страна, твърдят, че няма известни остри сърдечни реакции, свързани с употребата на Золпидем.

Въпреки това авторите на настоящото проучване, обхванало 5000 прекарали инфаркт пациенти и 20 000 здрави лица, са отчели повишен процент на сърдечните удари сред изследваните хора, приемали тези приспивателни.

Изследователите отбелязват, че резултатите са достатъчно тревожни и е необходимо да бъдат извършени по-нататъшни задълбочени проучвания.

Снимка: Little TX