Причините за наркозависимостта

Учените откриха как биологично съединение, изработвано от човешкия мозък, въздейства върху определени участъци от кората и води до появата на наркозависимост.

Откритието ще позволи да се разберат неврологичните основи на пагубната зависимост и ще помогнат да се разработи лекарство за борба с нея, смятат авторите на изследването, публикувано от списание Science, пише dariknews.bg.

Обект на изследването е белтък, изработван от мозъчната тъкан, известен като невротрофичен фактор на човешкия мозък (brain-derived neurotrophic factor – BDNF).

Дългогодишните изследвания и наблюдения на хората, страдащи от наркозависимост, са показали, че в техния мозък се съдържа повишена концентрация на това съединение. Тя е била особено висока в т.нар. вентрална тегментална област (ventral tegmental area – VTA), която е включена в системата от допаминови възли в мозъка, контролираща т.нар. “центрове на поощряване” – област на човешкия мозък, активността на която води до приятни емоции и усещания.

За пръв път Хектор Варгас Перес от Университета на Торонто и неговите колети от Канада и САЩ са изследвали невротрофичния фактор на човешкия мозък върху тази област. В своето изследване екипът от учени са показали, че директно единично вкарване на BDNF в тази област по радикален начин променя работата на нервните възли на човешкия мозък, отговарящи за работата на центровете за удоволствие, и превръща допамин-независимата система в допамин-зависима.

Допаминът е хормон, който в нормалния организъм се отдели при получаване на удоволствие, а неговите рецептори са включени в работата на системата за поощрения. Мишките, изпитващи еднократно въздействие на BDNF върху вентралната тегментална област, са се държали сякаш са наркозависими, макар никога да не са се докосвали до наркотици. “Научният ни труд може да хвърли светлина върху механизма на възникване на зависимост от наркотични вещества“, каза Варгас-Перес.

Снимка: snazz_de, sxc.hu