Причините за пушене в модерно общество

Основните причини за пушене определиха британски изследователи.

Мъжете пушат за забавление, а жените – за успокоение на нервите, показва британско допитване.

Мнозинството мъже пушачи (56%) палят цигара най-вече, когато са навън с приятели спрямо 48%, което показва, че пушенето е повече социално приемливо за мъжете.

Допитването, осъществено по повод Националния ден без тютюнев дим във Великобритания, показва още, че 33% от жените пушачи запалват цигара най-често, когато са стресирани.

55% от пушачите смятат, че се пристрастяват към психологическите навици, свързани с пушенето, преди да се пристрастят към никотина. 75% от пушачките и 54% от пушачите са опитвали да откажат цигарите до шест пъти.

Друго изследване, осъществено по поръчка на Британската сърдечна фондация, установи, че 11% от пушачите отчаяно искат да се откажат от вредния навик, пише агенция БГНЕС.

Въпреки намаляването на тютюнопушенето във Великобритания, 20% от пушачите казват, че просто не могат да спрат. Около 82% споделят, че са опитвали не е един път на някакъв етап от живота си, но не са успявали.

През 2010 г. изследване показва, че всеки десети е “отчаян” в безсилието си с вредния навик. През 2013 година 40% от анкетираните признават, че са се опитвали да се откажат от него между 4 и 21 пъти.

Резултатите от изследването показват още, че една четвърт от хората са по-мотивирани да спрат да пушат, заради финансови причини, а не здравословни.

Световната Здравна Организация посочва тютюнопушенето като основна причина за дузина заболявания и намаляване на продължителността на живот при човека.

Статистиката показва, че България е сред страните с най-висок процент пушачи, особено сред младежите като българските момичета са №2 в рамките на Европейския съюз.

Електронните цигари пък също не помагат за отказ от пушене, показва доклад, публикуван от Министерството на здравеопазването на Италия в началото на 2013 година.

Ако се нуждаете се от причина да откажете цигарите – прочетете и тази статия!

Снимка: Stefan Hellwig