Причини за липса на колаген в човешкото тяло

лице

Какви са причини за липса на колаген в човешкото тяло и как да си го набавим?

Колагенът е главният белтък в съединителната тъкан при животните, съставлявайки от 25% до 35% от всички белтъци при бозайниците. Той е главен компонент на хрущялите, сухожилията и ставните връзки и основен белтъчен компонент на костите и зъбите. Колагенът осигурява здравина и еластичност на кожата и при деградацията му с възрастта се получават бръчки.

Колагенът укрепва кръвоносните съдове и има роля в развитието на тъканите. Той се съдържа в кристална форма в роговицата и лещата на окото. За да може организмът да произвежда колаген, той се нуждае от суровини, приети с подходяща спомагателна диета, изключително богата на храни с растителни протеини, сяра и витамин С.

Основни причини за намаляване или липса на колаген в тялото са слънчевата светлина и стресът, както и липсата на сяра.

Известно е, че продължителното излагане на силните ултравиолетови лъчи от слънчевата светлина причинява непоправими щети на влакната колаген в кожата, което води до преждевременно стареене и бръчки. Пигментация в кафяво и рак на кожата са пряк резултат от уврежданията, причинени от слънцето. За да се преодолее това, е задължително да се използват слънцезащитни препарати с висок фактор, добри овлажнители, витамини B, както и диета, богата на антиоксиданти и растителни протеини. Освен това непрекъснато овлажнявайте кожата с хидратантен крем, маска или гел и за хидратация консумирайте повече вода и храни, богати на вода, когато сте за дълго на слънце.

По-продължителна и тежка болест или травма причинява на организма свръхпроизводство на хормони от хипофизата и надбъбречните жлези. Това води до огромно и бързо разрушение на протеините, ако хранителният режим не се коригира. Бръчки се образуват в резултат на механичен натиск при сън и мимика, в кожата липсва достатъчно колаген и еластин, които да изгладят кожата след тоя натиск, клетките не са унищожени, просто има изтъняване, загуба или втърдяване на колагеновите и еластиновите влакна, намаленото им производство от фибробластите, което е резултат, да, от болести, но най-вече ултравиолетовите лъчи и възрастовите промени. Бръчките, за още по-кратко обяснение, са резултат от четири процеса: оксидация, възпаления, гликация и метилация.

Това е непоправим процес, може да се забави с прием на витамин А, витамин С, който е необходим за образуването на съединителната тъкан, както и витамин Е, колаген и ежедневни хидратиращи кремове, във възрастта 40+ и лифтинг кремове+серуми. Диетите работят само спомагателно.

Сам по себе си колагенът не е великият отговор за красота, но е достатъчен отговор за красота, комбиниран с козметика и плодове и витамини, може да е правилният отговор за красота. Инак от гледна точна на здравето – да, колагенът е правилната формула за здраве, особено нашия е хидролизиран и до 18 аминокиселини.

Липсата на сяра означава също липса на колаген. Наред с калция и фосфора, сярата е най-обилният минерал в човешкото тяло и от съществено значение за производството на колаген и кератин, които съставляват косата и ноктите. Голям процент от тези два белтъка се състои именно от сяра. Сярата попада в организма чрез естествен цикъл. Тя събира в стратосферата и пада на Земята, разтворена в дъждовната вода и затова изобилства в растенията, вкл. пресни плодове и зеленчуци, които се отглеждат навън, както и сурово мляко от животни, хранени на пасища. Органична сяра може да си набавите именно от биологично чисти продукти – плодове, зеленчуци, мляко и месо.

Източници: naturalisima.bg; wikipedia.org. Снимка: Хедър Соренсон