Причини за провалена диета

ябълка

Може би се чудите защо не успявате да постигнете желаните резултати от диета за отслабване?

Защо често диетите не дават желаните резултати, обяснява bb-team.org.

За организма е твърде сложно да се адаптира към диетите. Повечето диети предполагат значителна промяна в обичайният режим на хранене за продължително време. Но борбата с навиците е трудна, защото те са се образували под въздействие на начина ни на живот, най-малките изменения в който водят до стрес.

В първоначалния етап всичко изглежда просто, тъй като все още не е отминал периода на ентусиазма, но впоследствие започва да става сложно. Особено тежко за волята е да се бори със силата на изкушението по време на празници, когато се приготвя голяма трапеза, всичките ви роднини и приятели ядат на воля, а вие не можете.

Да се държиш в строги рамки е твърде трудно, ако човек се придържа към диетата особено строго. Когато забележи постигнатия резултат, човек започва да се отпуска все повече и да се съпротивлява на съблазните все по малко.

Диетите ви карат да се чувствате вечно гладен. Изследователите твърдят, че независимо дали сте слаб или пълен човек, диетите предизвикват постоянно чувство на глад и създават постоянно желание да се яде това, което е забранено, някаква мазна или сладка храна. Освен постоянният глад и изкушението, налага ви се да се борите и с тъжни мисли от рода на: “На всички други това им и разрешено, а на мен не”. Подобен род мисли могат да предизвикат преяждане в знак на протест.

Недостатъци на диетите. Диетата работи до момента, до когато се придържате към нея. Много хора се изморяват от постоянните ограничения и си позволяват от време на време малки отстъпления. Проблемът е в това, че тези малки отстъпления се превръщат постепенно в система и човек започва да си измисля оправдания и уговорки, че днес ще “прегреши” но от утре ще “се вземе в ръце”. Режим на хранене от рода на “днес си се наял като за последно, а утре цял ден гладен” не водят до нищо добро. Нарушава се обмяната на веществата и телесното ви тегло се повишава дори повече от преди.

Диетите са безсилни срещу емоционалния аспект на преяждането. Хората ядат повече, когато са под въздействие на стрес и това е нормално, тъй като в такива моменти те изгарят повече калории от обичайното. Но когато преяждането започва от това, че по такъв начин те се опитват да постигнат емоционален комфорт, да се справят с чувството на раздразнение, отчаяние и загуба, диетите не само, че не подобряват ситуацията, но по-скоро я влошават, тъй като диетата представлява още един емоционален натиск върху организма.

Диетите могат да победят излишните килограми само, когато сте способни да измените своите собствени вкоренени навици в храненето, системата на хранене на цялото ви семейство, а също и физическата активност. Хората често смятат, че веднъж достигнали съвършенна форма, те повече никога не биха поискали да ядат много и затова могат да си позволят мазни или сладки храни. Това е заблуда, Ако искате да отслабнете, ще трябва веднъж завинаги да промените стила си на хранене и не само вашия, но и на вашето близко обкръжение, на хората, които живеят с вас под един покрив. Само по този начин можете да постигнете трайни резултати и да се радвате на добро здраве и хармонично тяло.

Снимка: Robert Owen-Wahl