Причини за хронична кашлица

кашлица

Какви могат да бъдат основните причина за хронична кашлица?

Хроничната кашлица е досадна и симптом за заболяване. Затова веднага се обърнете към своя личен лекар за преглед, съвет и лечение на този проблем.

Ето няколко от основните причини за хронична кашлица:

Астма и алергия:
Ако винаги, когато влезете в помещение с климатик или повече мебели, където се събира по-голямо количество прах започвате да кашляте, вероятността да страдате от някаква форма на алергия е голяма. От друга страна страдащите от астма могат да получат пристъп при дразнене на дихателните пътища и други подобни фактори.

Замърсяване на въздуха:
Множеството вреди вещества във въздуха могат да предизвикат хронична кашлица. Дори и краткотрайното излагане на такива вещества може да раздразни за дълго време дихателната ви система.

Хроничен бронхит:
Вероятността да се разболеете от хроничен бронхит ако сте пушач или често сте изложени на замърсен въздух е голяма. Вашият лекар ще разбере дали страдате от заболяването като ви направи специален тест включващ спирометрия – която означава да вдишате възможно най-дълбок и после да издишате в тръба.

Остър бронхит:
Ако след като сте се възстановили от настинка или грип, започнете да кашляте отново, вероятно имате усложнения и сте развили остър бронхит. В допълнение към кашлицата обикновено страдате и от болки в мускулите ,треска и слабост. Тези симптоми отминават за няколко дни, но кашлицата остава. Острият бронхит е моментно състояние, различно от хроничния, но ако не се лекува се превръща в хроничен.

:Заден ринит (задна хрема) или постназална секреция:
Постназална секреция е стичането на секрет от носа по задната стена на гърлото предизвиква дразнене и провокиране на кашличния рефлекс. Това е една от най-честите причини за хронична кашлица при деца. Тя е най-изразена нощем и сутрин след събуждане. След изчистване на гърлото от събраните секрети кашлицата намалява.

Гастроезофагеалen рефлукс:
Освен неприятните киселини, които съпътстват заболяването, може да се появи и кашлица. Рефлуксът е една от честити причини за хронична кашлица, но в повечето случи остава неразкрита.

Бронхиектазия:
Бронхиектазиите са необратимо разширение на бронхите, които са възпалени. Могат да бъдат вродени или да възникнат при други заболявания – белодробни инфекции като пневмония, туберкулоза, автоимунни заболявания и др. Най-честият симптом е кашлицата като сутрин има обилно отделяне на храчки.

Коклюш:
В днешно време много малко хора страдат от коклюш тъй като децата се ваксинират още на една година срещу болестта. Ваксината обаче е с трайност около 10 години. Заболяването е сериозно и предизвиква кашлица, която често затруднява дишането на болния.

Белодробна фиброза:
Белодробната фиброза е рядко, но сериозно заболяване на белите дробове. Може да се наблюдава при пациенти, страдащи от заболявания на съединителната тъкан, като ревматоиден артрит, лупус. Характерен симптом е сухата кашлица, която продължава с месеци.

Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ):
ХОББ представлява хронично възпаление на белите дробове, което е причина за обструкция на дихателните пътища. Емфиземът и хроничният бронхит са двете най-чести състояние, които довеждат до ХОББ. Основните симптоми при ХОББ са затруднено дишане, кашлица, хрипове, повишена продукция на слуз и отделяне на храчки. В над 80 % от случаите на ХОББ причината пушенето на цигари и пури.

Тютюнопушене:
Редовните пушачи кашлят, особено нощем, именно заради високото количество на цигарен дим в дробовете, потвърждава Zdraven.bg. При отказ от цигарите, тази кашлица отминава до дни.

Рак на белия дроб:
Чест и сравнително ранен симптом при рак на белия дроб е кашлицата. Първоначално тя е суха и дразнеща, но по-късно става продължителна и мъчителна с отделяне на храчки, в които може да има кръв.

Снимка с кашлица: Russell Sprague