Причини за хронична кашлица


Хроничната кашлица е досадна и симптом за заболяване. Затова веднага се обърнете към своя личен лекар за преглед, съвет и лечение на този проблем.

Ето няколко от основните причини за хронична кашлица:

Астма и алергия:
Ако винаги, когато влезете в помещение с климатик или повече мебели, където се събира по-голямо количество прах започвате да кашляте, вероятността да страдате от някаква форма на алергия е голяма. От друга страна страдащите от астма могат да получат пристъп при дразнене на дихателните пътища и други подобни фактори.

Хроничен бронхит:
Вероятността да се разболеете от хроничен бронхит ако сте пушач или често сте изложени на замърсен въздух е голяма. Вашият лекар ще разбере дали страдате от заболяването като ви направи специален тест включващ спирометрия – която означава да вдишате възможно най-дълбок и после да издишате в тръба.

Гастроезофагеалen рефлукс:
Освен неприятните киселини, които съпътстват заболяването, може да се появи и кашлица. Рефлуксът е една от честити причини за хронична кашлица, но в повечето случи остава неразкрита.

Замърсяване на въздуха:
Множеството вреди вещества във въздуха могат да предизвикат хронична кашлица. Дори и краткотрайното излагане на такива вещества може да раздразни за дълго време дихателната ви система.

Остър бронхит:
Ако след като сте се възстановили от настинка или грип, започнете да кашляте отново, вероятно имате усложнения и сте развили остър бронхит. В допълнение към кашлицата обикновено страдате и от болки в мускулите ,треска и слабост. Тези симптоми отминават за няколко дни, но кашлицата остава. Острият бронхит е моментно състояние, различно от хроничния, но ако не се лекува се превръща в хроничен.

Коклюш:
В днешно време много малко хора страдат от коклюш тъй като децата се ваксинират още на една година срещу болестта. Ваксината обаче е с трайност около 10 години. Заболяването е сериозно и предизвиква кашлица, която често затруднява дишането на болния.

Тютюнопушене: Редовните пушачи кашлят, особено нощем, именно заради високото количество на цигарен дим в дробовете, потвърждава Zdraven.bg. При отказ от цигарите, тази кашлица отминава до дни.

Източник: lekar.bg; снимка: Russell Sprague