При ишиас операцията осигурява само временно облекчение

ишиас

При ишиас операцията осигурява само временно облекчение, установи проучване на Университета на Сидни.

Ишиасът може да причини пареща, непрестанна болка в краката и често се препоръчва операция, ако други, по-малко инвазивни мерки не доведат до облекчение. За съжаление, ново проучване показва, че подобни операции вероятно дават само временни резултати, като болката обикновено се връща в рамките на една година, съобщи БТА.

Ишиасът се характеризира с „болка, спускаща се надолу по задната част на крака, която най-често се дължи на натиск върху коренче на гръбначен нерв, причинен от спукан гръбначен диск в долната част на гърба“, казва авторът на изследването Кристин Лин, професор по мускулно-скелетно здраве в Университета на Сидни, Австралия. „Състоянието може да се прояви и като болка в гърба, мускулна слабост и усещане за иглички в долната част на крака“, уточнява тя. „Ние си поставихме за цел да проучим дали операцията е ефективна за облекчаване на болката и инвалидността при хора с ишиас, причинен от спукан гръбначен диск“, казва Лин.

След обзор на 24 предишни проучвания обаче тя и колегите ѝ стигат до заключението, че макар частичното отстраняване на спукания диск (дискектомия) да води до краткосрочно облекчаване на болката и инвалидността, „ползите намаляват с времето и след една година няма позитиви от лечението в сравнение с хората, които не са били оперирани“. Лин отбеляза, че макар операцията да не е единствената интервенция при пациенти с ишиас, „ние не разполагаме с много възможности за лечение, които да са подкрепени с научни доказателства“.

Съществуват само „ограничени доказателства“, които сочат, че програмата за упражнения (физиотерапия) е полезна. По подобен способ, каза Лин, има малко доказателства, че лекарствата – включително стероидите, инжектирани директно в долната част на гърба, са ефективни за осигуряване на значително облекчаване на болката. Затова много пациенти избират операция, въпреки риска от разкъсване на диска и усложнения при раната, каза Лин.

За да оцени относителната ефективност на операцията, екипът на Лин прегледа две дузини проучвания, които преди това са сравнявали потенциалните ползи от операцията с нехирургичните варианти за пациенти с ишиас, чието състояние е причинено от дискова херния. Половината от проучванията разглеждат конкретно резултатите от хирургичното лечение след процедура по дискектомия. Нехирургичните варианти са включвали стероидни инжекции и/или фиктивна операция или фиктивно лечение. Проучванията проследяват по различен начин резултатите от облекчаването на болката за периоди до една година след лечението. В крайна сметка Лин и колегите ѝ определят, че доказателствата, че операцията по дискектомия е по-ефективна за намаляване на болката в краката в сравнение с нехирургичните варианти, са „много слаби“ до „слаби“.

Екипът отбеляза също така, че наличните доказателства сочат, че операцията е по-добра от нехирургичните варианти, когато става въпрос за осигуряване на „умерено“ облекчаване на болката в рамките на три месеца след операцията. Но след три месеца – и до една година след операцията – способността на операцията да осигури по-добро облекчаване на болката в сравнение с нехирургичните варианти се оказва сравнително „малка“. Съответно не се наблюдава значителна полза от облекчаване на болката цяла година след извършването на операцията.

Екипът признава, че разглежданите проучвания са проведени при различни условия, което би могло да повлияе на критериите, по които пациентите се считат за подходящи за операция. Освен това често е установено, че обсъжданията на нехирургичните резултати в проучванията са с недостатъчно качество.

Лин заяви, че резултатът от прегледа, публикуван на 19 април 2023 г. в „BMJ“ „не е напълно изненадващ, тъй като предишни изследвания имаха подобни констатации“. Тя подчерта, че повечето хора с ишиас се подобряват с течение на времето – приблизително 7 от 10 се възстановят „спонтанно“, независимо дали ще изберат физиотерапия, лекарства или операция. Въпреки това, за много пациенти краткосрочното облекчение, което може да осигури операцията, „все още може да си струва“, ако пациентите и хирурзите решат да изберат този път.

Възможно ли е някои пациенти да получат повече от операцията, отколкото други? Лин каза, че засега „нямаме достатъчно информация“, за да знаем. Нейното заключение обаче е, че „операцията може да се разглежда като ранна възможност за лечение, което може да е важно за онези пациенти, за които бързото облекчаване на болката е приоритет и които смятат, че краткосрочните ползи от операцията надвишават потенциалните рискове и разходи за нея“.

Снимка: Tumisu / Pixabay