При пандемия от свински грип една трета от света се заразява

Има основания да се допусне, че една трета от световното население може да бъде заразено при пандемия от грипа А / H1N1, каза заместник-генералният директор на Световната Здравна Организация Кейджи Фукуда, цитиран от Франс прес, пише dariknews.bg.

Имайки предвид предишни пандемии, можем с основание да предположим, че една трета от населението може да се зарази. При тези обстоятелства, дори болестта да е слабо вирулентна, броят на хората с евентуални усложнения и на евентуалните смъртни случаи би бил много голям, обясни Фукуда.

Той не направи прогноза колко души биха могли да заболеят тежко или да починат от грипа, но отбеляза, че СЗО се опитва да проучи естеството на вируса H1N1. Спектърът на познанията ни за вируса се разширява, каза той пред журналисти в Женева, цитиран от агенция ДПА.

По данни на СЗО до момента има общо 2099 лабораторно потвърдени заразени с вируса хора в 23 страни.

Здравната организация заяви, че свинското месо е безопасно и извършваните санитарни и ветеринарни проверки са достатъчна гаранция. Яденето на свинско месо не крие опасност от зараза с вируса, подчерта Фукуда, цитиран от агенциите Ройтерс и БТА.

Около 20 правителства въведоха ограничения върху вноса на свинско от Мексико и други засегнати от грипа държави заради страха от новия щам, който според учените е резултат от взаимодействие между свински, птичи и човешки тип грип.

Снимка: Eneas De Troya