Печенето изгаря калориите на захарта, установи емпирично проучване.
Канадски учени установиха, че калориите на захарта намаляват по време на печенето.
Когато за сладкарското изделие е използвана обикновена захар, калориите в нея след печене намаляват с 12%. Когато захарта е инветирана (смес от фруктоза и глюкоза), те са по-малко с цели 36%.
Учените от университета на Британска Колумбия са направили два вида сладко тесто, опекли са го, лиофилизирали са го, стрили са го на прах и са го обработили с ензими, имитиращи човешко храносмилане. След това са сравнили съдържанието на захар преди и след печенето.
Захарите са много реактивни при загряване. Продуктите на тези реакции може да не са усвояеми и затова калориите също да не са усвояеми, обясни откритието проф. Дейвид Китс в интервю за канадската телевизия CBC, цитиран от агенция БТА.
Резултатите от експеримента са публикувани в специализираното издание Journal of Nutrition & Food Sciences.
Световната здравна организация препоръчва добавената захар да не надхвърля 10 процента от дневните калории.
Снимка на печени тестени сладки: Марко Верх