При спортуването заяква и мозъкът

Когато спортуваме, заяква и нашият мозък, твърдят експерти.

Отдавна е известно, че редовните физически упражнения повишават количеството на митохондриите в клетките на мускулите.

Понеже тези структури отговарят за енергията на тялото, смята се, че увеличаването на количеството им е основна причина за издръжливостта и силата на хората, занимаващи се със спорт. Физическото натоварване влияе положително и върху психиката, помага срещу депресията, засилва и паметта.

Досега обаче не беше ясно защо е така. Учени от Университета в Южна Каролина в САЩ предположиха, че причината е в увеличаването на митохондриите в мозъчните клетки. За се убедят дали е така те проведоха експеримент, за който съобщи в-к Jerusalem Post, цитиран от агенция БГНЕС.

Изследователите взели две групи мишки, една от които бе подложена на физическо натоварване, включително на бягане, а другата седеше на едно място и водеше застоен живот. След два месеца резултатите потвърдиха предположенията на изследователите.

У гризачите “спортисти” митохондриите бяха повече както в мускулните клетки, така и в мозъка в сравнение с другата група мишки. Те по-малко се изморяваха от “неспортистите” и бяха по-бодри.

Така учените стигнаха до извода, че спортуването вдига количеството митохондрии и в мозъка. Това според тях може да играе положителна роля в борбата с умствените разстройства. Ето защо те препоръчват физически натоварвания срещу психиатрични, невродегенеративни и генетични заболявания.

Снимка: Marc Samsom

Zdraven.bg представя за доброто настроение на всички специална селекция с песни, в чийто видеоклипове се спортува: