Пробив в лечението на алергията към фъстъци

фъстъци

Учени се похвалиха с пробив в лечението на алергията към фъстъци.

Учени от Австралия съобщиха за сериозен пробив в облекчаването на животозастрашаващата алергия към фъстъци.

Изследователите открили продължително лечение, което дава надежда за успешно излекуване, пише списание Lancet, цитирано от агенциите АФП и БГНЕС.

В клинични проучвания, проведени в изследователския институт за деца Мърдок в Мелбърн, на болните малчугани е даван пробиотик, заедно с малки дози фъстъчен протеин за период от 18 месеца.

Когато експериментът приключил, близо 80% от децата вече можели да понасят ядките.

В дългосрочен план, 70% от тях все още могат да ядат фъстъци без странична реакция.

Специалистите твърдят, че изследването им предоставя най-силното доказателство, че излекуването на алергията към фъстъци е възможно. Те планират да потвърдят резултатите с по-задълбочени експерименти, които според тях ще имат важни резултати за справянето с най-модерната епидемия сред хранителните алергии.

Хранителните алергии засягат едно на всеки 20 деца и около двама на всеки 100 възрастни. Най-често срещани са при морските дарове, кравето мляко, яйцата и фъстъците.

Алергията към фъстъци е една от най-опасните, водеща до анафилаксия – потенциално фатална алергична реакция.

Фъстъкът е вид едногодишно тревисто растение от едноименния род Фъстък от семейство Бобови. Фъстъци се наричат ядливите семена на растението. Те не бива да се бъркат с ядки като лешниците, защото са по-близки до боб и леща.

Снимка: Бен Съдерланд