Пробив в лечението на вируса Зика

Зика

Учени са на път да намерят начин за справяне с вируса Зика.

Комбинация от три антитела показва окуражаващи резултати за предпазване от заразяване на маймуни с вируса Зика. Според учените тези резултати дават възможност да се премине към следващ етап от експериментите – опити върху хора.

Това е обещаващ метод за превенция и лечение на Зика по време на бременност, каза професорът в медицинската школа на университета в Маями, Дейвид Милър, цитиран от агенциите АФП и БГНЕС.

Учените успяха да идентифицират три антитела SMZAb1, SMZAb2 и SMZAb5 в организма на пациент в Южна Америка.

Ние приложихме комбинация от тези три антитела на примати ден преди поставянето им в контакт с вируса Зика. За наша голяма изненада, профилактичното лечение напълно блокира заразяването с вируса при животните, каза ученият.

Вирусът Зика се пренася предимно от комари и се разпространи в почти цял свят, но основно в Латинска Америка, Карибите и южните части на САЩ през 2015 и 2016 г. Зика предизвика сериозна тревога и наложи спешни санитарни мерки в световен мащаб заради установена връзка с малформации на плода при бременни жени, заразени с него. Заразяването става и по полов пък, а вирусът е открит и в очите. Вирусът Зика причинява микроцефалия на бебетата – увреждане на мозъка на плода при бременни като го смалява драстично и прави бебетата почти нефункционални.

Илюстрация на вируса Зика: Kuhn and Rossmann research groups, Purdue University