Пробив в лечението на рак на мозъка

епруветки

Френски неврохирурзи успяха да извършат пробив в областта на лечението на рак на мозъка.

Група медици под ръководството на проф. Александр Карпантие е разработила метод за унищожаване на раковите клетки в мозъка на човека с помощта на лазер. Новият метод позволява да се избегне отварянето на черепната кутия, съобщи агенция БГНЕС. По време на интервенцията цялата информация за състоянието на клетките на мозъка на пациента се осигурява в реално време с апарат за магнитно-резонансна томография.

Процедурата изисква обикновена местна упойка. Пациентът остава в съзнание и след 14 часа може да напусне болницата.

В клиничните изпитания, направени в парижката болница Питие-Салпетриер, са участвали 15 пациенти с метастази в мозъка вследствие заболяване от рак на белия дроб или на гърдите. Приложените при лечението им химиотерапия или радиотерапия и радиохирургия не донесли подобрение и на всеки от пациентите оставали не повече от три месеца живот.

В резултат на лечението на проф. Карпантие в шест от случаите раковите клетки в мозъка са били напълно ликвидирани, което е позволило удължаване на живота на болните почти с година. В пет от случаите не е бил констатиран рецидив на появяването на метастази и след няколко месеца.

Снимка: kadorin