Пробив в лечението на рак на мозъка

мозък

Израелски учени направиха пробив в лечението на вид тумор на мозъка и гръбначния мозък.

Изследователи от университета в Тел Авив направиха новаторско откритие в борбата срещу рака на мозъка, като предотвратиха разпространението на глиобластом, се казва в съобщение за пресата.

Глиобластомът е агресивен тип рак, който може да се появи в мозъка или гръбначния мозък.

Изследователите са успели да постигнат пробив чрез откриване на слабо място в имунната система на мозъка, което може да се използва срещу смъртоносния рак. Въпросното слабо място произтича от протеин, наречен P-Selectin (SELP), който изследователите са използвали за възстановяване на нормалната активност на мозъка, блокирайки разпространението на рака.

Проф. Ронит Сатчи-Файнаро от Медицинския факултет на университета в Тел Авив ръководи международния изследователски екип в начинанието. Изследователите също са сравнили здрави мозъчни тъкани с други тъкани, заразени с глиобластом.

„Изследвахме взаимодействията между имунните клетки в мозъка и глиобластомните клетки в тумори, които наскоро са били отстранени от мозъка на пациентите“, каза Файнаро, цитирана от агенция БГНЕС.

„Глиобластомът е най-смъртоносният вид рак в централната нервна система, отчитащ повечето злокачествени мозъчни тумори. Той е агресивен, инвазивен и бързо развиващ се, което го прави устойчив на съществуващите лечения, като пациентите умират в рамките на една година от началото на рака. Освен това, глиобластомът се определя като „студен тумор“, което означава, че той не реагира на имунотерапевтични опити за активиране на имунната система срещу него“, пояснява професорът.

Той смята, че проучването може да има терапевтични ползи, тъй като съществува възможност SELP да се използва за лечение на болка, свързана със сърповидно-клетъчна анемия.

Резултатите от това изследване са публикувани в специализираното издание Nature Communications.

Снимка: Университет на Тел Авив