Пробив в проучването на опасната малария

Чрез мощен микроскоп учените вече придобиха реална представа как в организма прониква едноклетъчният паразитът, който предизвиква маларията, съобщи американската телевизия ABC, цитирана от агенция БГНЕС.

Учените са използвали микроскопична система за наблюдение, която позволи да се направят ясни кадри, показващи съвсем отчетливо как паразитът пробива клетката. Системата е използвана от екип на Института Волтер начело с американския изследовател д-р Джейк Баум и австралийската им колежка Елиза Хол от Мелбърн. Освен с яснота и мощност, използваният от тях микроскоп позволява да се направи и триизмерно изображение на това, което става в клетките – за разлика от другите микроскопи.

Маларията се предизвиква от паразита Plasmodium и се предава от ухапване на комар. Годишно в света над 400 млн. души се заразяват от нея, а умират около един милион.

С помощта на новата технология учените изяснили какво точно става, когато паразитът си пробива отвор в стената на червените кръвни телца. Точността на изображението е била толкова висока, че специалистите са видели как паразитът вкарва пръстеновиден протеин в клетка, с чиято помощ си отваря “прозорец”, през който впоследствие влиза в самата клетка.

Учените се надяват да разработят технология, която да блокира влизането на Plasmodium, а оттук и самата инфекция.

Снимка: sxc.hu