Пробив за универсална ваксина срещу грип

грип

Австралийски учени откриха имунни клетки, действащи като „универсален убиец“ на всички щамове грип.

Учени съобщиха, че са открили имунни клетки, които могат да се борят с всички известни вируси на грипа в изследване, приветствано като “изключителен пробив”, който може да доведе до универсална еднократна ваксина срещу нерядко смъртоносната болест.

Според Световната здравна организация (СЗО) епидемиите от грип, предимно сезонни, убиват стотици хиляди хора всяка година.

Поради мутиращите щамове формулите за ваксина трябва да се актуализират редовно, предлагайки само временна защита в настоящия момент.

Изследователите от Австралия казват, че “убийствените Т-клетки” – открити в над половината от населението на света – са показали по време на тестовете ефективност в борбата с всички обичайни видове грип.

Това означава, че клетките потенциално могат да бъдат използвани за разработване на всеобхватен грипен убиец, който не трябва да се променя ежегодно и дори ще бъде ефективни при хора, които естествено не ги притежават.

Грипните вируси непрекъснато мутират, за да избегнат разпознаването от нашата имунна система. Те са изключително разнообразни, което прави почти невъзможни превенцията и ваксината срещу щама, който ще предизвика следващата грипна пандемия, казва Мариос Куцакос, изследовател в институт Дохърти към университета в Мелбърн, цитиран от агенция БГНЕС.

Т-клетките са вид бели кръвни телца, които бродят из тялото в сканиране на аномалии и инфекции. Те са от съществено значение за човешкия имунитет срещу множество заразни бактерии и вируси.

Така наречените “универсални убийци” – Т-клетките, са уникални по това, че могат директно да се прицелват и убиват други инфектирани клетки.

Куцакос и неговите колеги са използвали масспектрометрия – сканираща техника, която помага на отделни молекули въз основа на тяхната маса – да идентифицират части от вируса, които се срещат във всички щамове грип и са установили, че убийствените Т-клетки могат ефективно да се борят с вариациите на грип А, В и С.

Грипът е особено опасен за възрастни хора, деца и хора с нарушена имунна система, както и за някои етнически групи, които никога не са развивали имунен отговор на заболяването.

Екипът на изследването е патентовал откритието си, а изследователите се надяват, че това ще им позволи да разработят универсална противогрипна ваксина “за намаляване на въздействието на пандемията и сезонния грип по света”.

Новината за революционното откритие е публикувана в уебсайта на института Дохърти, а резултатите на учените – в специализираното издание Nature Immunology на 18 февруари 2019 г.

Снимка на модел на грипен вирус: Арек Соча