Пробиотици лекуват наследствено затлъстяване

кисело мляко

Пробиотици могат да лекуват наследственото затлъстяване синдрома на Прадер-Вили, твърдят китайски учени.

Наследственото затлъстяване, по-специално синдрома на Прадер-Вили, може да се лекува, ако се подобри микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Въпросният синдром е комплексно генетично заболяване, предизвикано от недостига на някои гени в хромосома 15, пише агенция Синхуа.

Децата с този синдром развиват неутолим глад, което води към хронично преяждане и затлъстяване. Нещата могат да стигна и до смърт.

В момента лекарите могат да предложат само лекарства, потискащи апетита, низкокалорийна диета и някои други средства, но всички те не дават търсения резултат.

Китайски учени от Шанхайския университет забелязали, че при децата със синдрома се наблюдават същите отклонения в микрофлората, както и при децата с нормално пълнеене. Оттук те стигнали до извода, че положението може да се поправи от пробиотиците.

Проведен бе съответен експеримент и след 12 седмици гладът бе взет под контрол. Едно дете намали килограмите от 100 на 73 и теглото му се стабилизира, пише агенция БГНЕС.

Повечето учени дефинират пробиотиците като „живи микробни хранителни добавки, които влияят полезно и благотворно на човека, подобрявайки и оздравявайки вътрешния микробен баланс“. Въздействието на пробиотичните бактерии е изключително трудно да се обясни само чрез сега известните научни данни и наблюдения, пише wikipedia.org. Според изследователи пробиотичните бактерии оказват въздействие върху организма, като директно се колонизират върху интестиналната мукоза на червата и започват да произвеждат жизнено важни ензими и клетъчни биопродукти. Проучванията показват, че тази колонизация продължава до 10-15 дни и след това те се отмиват по естествен начин.

Изисквания към микроорганизмите за приложението им като пробиотици са: точно дефинирани щамове посредством генетични, серологични, микробиологични и биохимични анализи; липса на патогенност; липса на канцерогенност; наличие на полезни фактори; възможност за колонизиране на дебелото черво; живи култури; резистентност към стомашен и жлъчен сок; доказан клиничен ефект.

Българското кисело мляко е богато на лактобацила Lactobacillus bulgaricus, най-популярния български пробиотик.

Снимка: Даниела Владимирова