Проблеми със съня водят до слепота

будилник в спалня

Лошото качество на съня може да бъде свързано с повишен риск от необратима загуба на зрението, известна като глаукома.

Добре известно е, че лошият сън може да повлияе на преценката, настроението и способността за учене и запаметяване на информация. Изследване сочи, че смущенията в съня могат да предизвикат слепота, пише агенция БГНЕС.

Безсънието, хъркането, сънливостта през деня и дори прекаленото спане биха могли да увеличат риска от глаукома – често срещано очно заболяване, което засяга милиони хора и може да доведе до загуба на зрението, сочи десетилетно проучване, публикувано в списание BMJ Open на 3 ноември 2022 г.

В изследването са анализирани данни от повече от 400 000 души на възраст между 40 и 69 години, участвали в проучване на британската биобанка – първото в света голямо проучване, което разглежда цялостно моделите на сън, водещи до глаукома.Тя е водеща причина за слепота и се очаква да засегне 112 милиона души по света до 2040 г.

За да проучат връзката между съня и глаукомата, изследователите анализират риска сред хора с различни патологии по отношение на съня: безсъние; твърде много или твърде малко сън; нощни или сутрешни хронотипове (“сови” или “чучулиги”); сънливост през деня и хъркане.

За “нормални” се смятат седем до девет часа на нощ. Всичко, което е извън този диапазон, се характеризира като твърде малко или твърде много сън.

Степента на безсънието – проблеми със заспиването през нощта или чести събуждания – е класифицирана като никога/някога или обикновено, докато субективната сънливост през деня е определена като никога/рядко, понякога или често. Участниците са отговорили на въпроси за тяхната възраст, пол, раса/етническа принадлежност, образователен ценз, начин на живот и тегло (ИТМ).

По време на средния период на наблюдение от малко повече от 10,5 години са установени 8690 случая на глаукома.

Лицата с глаукома обикновено са по-възрастни и е по-вероятно да са мъже, както и да имат по-високо кръвно налягане, диабет или анамнеза за тютюнопушене, отколкото тези, при които не е диагностицирано заболяването.

С изключение на хронотипа, останалите четири типа сън и начин на живот са свързани с различна степен на повишен риск от глаукома.

Късата или голямата продължителност на съня е свързана с 8% повишен риск; безсънието – 12%; хъркането – 4%; и честата сънливост през деня (20%).

Едно от обясненията за тези повишени рискове, предложени от учените, е, че вътрешното налягане на окото, което е ключов фактор за развитието на глаукома, се повишава, когато човек е в легнало положение и когато хормоните на съня не са в ред.

Освен това депресията и тревожността, които често се свързват с безсънието, също могат да повишат вътрешното очно налягане, вероятно поради нерегулирано производство на кортизол, казват от екипа.

Снимка на будилник в спалня: Katniss12 / Pixabay