Проверка на Zdraven.bg: Аптеките в София НЕ продават лекарства без рецепта

На 1 декември, датата от която до края на месеца можете да смените своя личен лекар, екипът на Zdraven.bg направи проверка из софийските аптеки дали продават лекарства без рецерта, за които се изисква по закон лекарско предписание.

По-рано, на 10 ноември 2009, в разгара на грипната епидемия в страната, инспектор от Агенцията по лекарствата констатира незаконна продажба на антивирусни препарати в аптека в София без рецепта.

За да проверим това и да информираме читателите на www.facebook.com/Zdraven.bg, бяха проверени лично от екипа на сайта шест централни аптеки в столицата в района от пам. Левски до Руски паметник, като се опитахме да закупим лекарство, за което се изисква рецепта, без да я притежаваме.

Бяха използвани хитрини като уж забравена рецепта вкъщи; липстваща същата в джоба; незнание, че за препарата е наложително рецепта; често предишно ползване на препарата; довод, че съответното лекарство в друга му форма е без предписание.

Навсякъде ни беше отказана такава продажба, а при настойчиво поведение ни беше показвано изрично надпис на опаковката на лекарството, че се продава единствено по лекарско предписание.

Резултатите от тази проверка не установи злоупотреби с продажба на лекарства без рецепта в аптеките в София.

Снимка: sxc.hu