Проверяват през март 2010 г. плодове и зеленчуци за пестициди и нитрати

Проверяват усилено през март 2010 г. плодове и зеленчуци за пестициди и нитрати, обявиха от държавните институции.

Национална служба за растителна защита и регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве извършат през март 2010 г. съвместни проверки на зеленчукови борси, тържища и пазари и взимане на проби от пресни зеленчуци за анализ на съдържанието на нитрати.

Проверките, които ще продължат до края на март, ще се извършат на територията на цялата страна на местата, където се продават пресни плодове и зеленчуци, а в края на месеца се очаква обобщен доклад, съобщават от земеделското министерство.

Освен съдържанието на нитрати, ще бъдат анализирани и за съдържание на остатъчни количества от пестициди.

През 2009 г. е направено изследване на 845 храни от растителен произход съгласно отчета по изпълнение на програмата за мониторинг на остатъци от пестициди в суровини и продукти от растителен произход за 2009 г., съобщи dariknews.bg. Проверките са извършени от Национална служба за растителна защита (НСРЗ) съвместно с Дирекция „Опазване на общественото здраве” към Министерство на здравеопазването. Службата за растителна защита е изследвала 170 проби от плодове и зеленчуци – ябълки, праскови, десертно грозде, моркови, картофи, домати, зеле, марули и пшеница.

Повече от половината от анализираните партиди плодове и зеленчуци са напълно безопасни и не съдържат измерими остатъчни количества от целевите пестицидни съединения. При оценка на токсилогичния риск в 9 процента от пробите са установени остатъчни количества над нормата.

След установените нарушения, свързани с употреба на неразрешен продукт за растителна защита, контролните органи на НСРЗ са съставили 5 акта, а нереализираната продукция е поставена под възбрана и е подложена на повторен анализ. Нарушенията са свързани с употреба на неразрешено активно вещество „алдикарб” при картофи, „карбофуран” при салати, „винклозолин” в домати и „тетрадифон” в ябълки.

В една от пробите на ябълки е установен хроничен риск за населението, както и неприемлив остър риск за децата. При замърсените с марули партиди също представляват риск за остро отравяне. Земеделските производители, при които са доказани несъответствия при употребата на продукти за растителна защита ще бъдат включени в обхвата на контролната дейност върху употребата за 2010 г.

Снимка: sxc.hu

loading...