Продължително седене съкращава живота на жената

При жените, които прекарват в седене над 11 часа дневно, рискът от преждевременна смърт по каквато и да е здравословна причина е с 12% по-висок.

Жените на средна възраст, които прекарват близо половин ден в седнало положение, са изложени на повишен риск от инфаркт, независимо от физическата им активност през останалото време.

Това пише в-к Sunday Express, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Корнелския университет предупреждават също, че опасността от развитието на рак се увеличава с една пета за жените, които прекарват дълго време седнали.

Изследването е едно от най-мащабните по рода си и е обхванало 93 хил. жени след менопауза, пояснява агенция БТА.

Специалистите са установили, че за жените, които прекарват в седнало положение над 11 часа дневно, рискът от преждевременна смърт по каквато и да е здравословна причина е с 12% по-висок, отколкото за тези, които не се заседяват повече от четири часа.

Продължителното седене е свързано с 27% по-висок риск от смърт от коронарни болести на сърцето, заплахата от развитието на рак е с 21% по-висока, а тази от сърдечносъдови болести – с 13% по-висока.

Досега се приемаше, че ако са в добра форма и са физически активни, хората са защитени от влошено здраве, дори и да прекарват голяма част от деня в седнало положение. Данните от настоящото проучване обаче показват, че независимо от физическата активност през останалото време, заплахата за здравето от продължителното заседяване остава, казва д-р Ребека Сегуин от изследователския екип.

Снимка: Harald Groven