Пролетен грип атакува очите

Парагрипен вирус атакува очите на българите през пролетта на 2014 г., алармират здравните власти.

Пролетен вирус, който атакува очите и предизвиква конюнктивит, върлува в България през пролетта н а2014-та. Времето е променливо и има коктейл от респираторни зарази, съобщи за в-к Преса д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София.

Специалистите наричат вируса парагрипен. За разлика от грипа обаче болестта протича леко, без висока температура, но с характерните симптом – неразположение, хрема и диария при децата. Заради сърбежа в очите хората често го бъркат с алергия и не взимат мерки, посочи д-р Мангъров.

Рядко пациентите ходят на лекар, защото изкарват инфекцията на крак. Ако е възпалена лигавицата на окото обаче, трябва да се потърси помощ, добави той.

Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус. Седмица по-рано заразените са били под 100 на 10 000 население. Вирусът върлува и в Русе, Пазарджик, Плевен и Силистра. Най-малко са болните в Търговище, Кърджали, Благоевград и Перник.

Настинката поваля повече възрастни, отколкото деца. Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол и витамин С.

Не очакваме втора грипна вълна. В момента не ни заплашва и някакъв страшен вирус освен типичните за сезона респираторни инфекции, заяви за в-к Преса държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му в средата на май ще дойде първата вълна от заразени с ентеровируси.

Пикът на т.нар. летен грип е през лятото, когато дневните температурите не падат под 25 градуса.

Снимка: Ahmed Sinan