Пролет и лято са идеални сезони за детоксикация

банани и ягоди

Представяме полезни съвети здравословно хранене в пролетно-летния сезон на експерт по природна медицина и гладолечение.

Пролетта и лятото са сезони, подходящи за мощна детоксикираща програма за организма. Това посъветва в ефира на Дарик радиоспециалистът по природна медицина и гладолечение д-р Вергиния Георгиева.

По думите на диетолога, между килограм и килограм и половина череши или ягоди на ден ни гарантира цялостно пречистване на бъбреците и сваляне на излишните килограми.

Съчетанието на нискокалориен режим на хранене и повече разходки може да направи чудеса с нашето тяло, категорична е д-р Георгиева.

Освен сезонните плодове и зеленчуци, сред подходящите храни за балансирано хранене тя посочи кисело мляко с овесени ядки, супи, варени яйца и препечени филийки с масло.

В случай на стрес и напрежение на работното място, добре е да приемаме повече банани. Тя допълни, че бананите съдържат серотонин, който от своя страна има отношение към положителните емоции.

Д-р Георгиева съветва още да консумираме по-често ананас, кайсии и фурми, тъй като те насищат организма с плодова захар без да трупаме излишни калории.

Д-р Георгиева е категорична, че през летните месеци трябва да обръщаме сериозно внимание на хидратацията на нашето тяло и е необходимо пием между 2 и 3 литра течности под формата на вода, чай и прясно изцедени сокове.

Експертът напомни, че гладуването с цел сваляне на килограми е крайност, която не е удачна и препоръча да се вслушаме в тялото си и да изберем умерения хранителен режим.

С каквото и да се храним, важно е да го правим в спокойна обстановка, тъй като по думите на специалиста, в условия на стрес и напрежение, храната не успява да се усвои по правилния начин.

Снимка: ralphandjenny/ Flickr