Промени в българското здравеопазване от 2014 година


С подписването на Националния рамков договор за 2014 настъпват някои проми в българското здравеопазване.

От 1 януари 2014 г. пенсионерите ще плащат само 1 лв на посещение при личен лекар, а в рамките на 30 дни след изписване от болница пациентите ще имат право освен на двата задължителни прегледа, да получат и безплатни изследвания.

Ваксините и ин витро процедурите ще се финансират от Министерството на здравеопазването, а цените на 34 клинични пътеки в болничната помощ ще бъдат увеличени.

Тези параметри са заложени в Националния рамков договор за 2014 година, който бе подписан между Здравната каса, лекарите и зъболекарите. Договорът е факт, броени дни след като Лекарският съюз и Здравната каса постигнаха консенсус по неговите параметри.

Освен че в новия договор не фигурират ваксини и ин витро процедури, защото се връщат за финансиране към Здравното министерство, трябва да се отбележи, че печалбите от наеми на болници и ДКЦ-та ще остават на разположение на самите заведения, за да може в тях да се правят съответните инвестиции, допълни здравният министър д-р Таня Андреева, цитирана от bestdoctors.bg.

Удовлетворение от подписването на документа изразиха и зъболекарите. Председателят на съсловната организация д-р Борислав Миланов увери, че от следващата година няма да има дефицит по отношение на финансирането на денталната медицина у нас, няма да има и неусвоени средства.

Снимка: Jesper Dudal

loading...