Промени в Закона за здравното осигуряване от януари 2013


Направиха някои промени в Закона за здравното осигуряване, които влизат в сила от януари 2013 година.

Надзорният съвет на Националната Здравноосигурителна Каса вече ще може да финансира медицински и дентални дейности, както и лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор.

Това ще става по предложение на управителя на касата, реши мнозинството депутати в Народното събрание на 10 януари 2013 г., като приеха окончателно промените в Закона за здравното осигуряване, които влязоха за разглеждане като извънредна точка в дневния ред.

Измененията се наложиха след като Българския Лекарски Съюз отказа да подпише Националния рамков договор за 2013 година. Сред дейностите, които ще бъдат финансирани, са интензивните грижи в болниците, инвитро процедурите и осигуряването на ваксини. От лекарския съюз са категорични, че грижата за тези дейности трябва да бъде на Здравното министерство, а не на касата. С прехвърлянето им към касата, те ще останат недофинансирани, мотивират се от съсловната организация.

До приемането на промените в закона се стигна след като Българският Лекарски Съюз отказа да подпише Националния рамков договор за тази година заради несъгласие с предвидените в бюджета на касата обеми медицински дейности.

От Българския Лекарски Съюз увериха за Дарик, че остават твърдо против освобождаването на държавата от задълженията си по изпълнение на национални програми. Такива например са ин витро процедурите и ваксинацията, обясни зам.-председателят на съсловната организация д-р Юлиан Йорданов.

Прехвърляйки тези дейности към касата, те няма да бъдат достатъчно финансирани, категоричен е експертът. Това важи в голяма степен за интензивните грижи, за които от съюза са убедени, че тази година ще са нужни двойно повече от предвидените 40 млн. лева, тъй като „преди Министерството на здравеопазването не даваше пари за интензивни грижи на ведомствените болници”.

Това са големи потребители, те неминуемо вече, когато тази дейност е прехвърлена към касата,. Ще разходват доста средства. Така че ние казахме да съгласни сме, но 40 млн. няма да стигнат, нека бъдат 80 млн. лева, уточни д-р Йорданов.

Снимка: Thiago Miqueias

loading...