Промени в мозъка водят до загуба на памет

Американско изследване показва, че промени в мозъка, които причиняват тежка форма на деменция, могат да са виновни за намалената способност на човек да се запаметява, съобщи агенция Ройтерс.

Получените резултати оборват виждането, че загубата на паметта е нормална част от стареенето. “Не смятаме, че когато човек е в напреднала възраст, проблемите с мисленето и паметта са нещо нормално“, заяви ръководителят на изследването Робърт Уилсън от университетския медицински център Ръш в Чикаго, САЩ.

Болестта на Алцхаймер – най-често срещаната форма на деменция, е мозъчно заболяване с фатален край, при което хората постепенно губят паметта си и способността да се грижат за себе си. Само аутопсия може да потвърди промените в мозъка, използвани за диагностициране на заболяването.

Изследването на Уилсън обхванало 350 католически свещеници и монахини, които ежегодно минавали тестове за паметта в разстояние на 13 години. След смъртта им мозъците им били изследвани. Патолозите следили специално за токсичния протеин tau, който е свързан с болестта на Алцхаймер. Пациентите, които не показали признаци за загуба на паметта, имали и незасегнати от болестта мозъци. У пациентите, които имали проблеми с паметта, развитието на болестта било постепенено, но се ускорило през последните 4-5 години от живота им.

Можем да кажем, че промените в мозъка, които са главен виновник за болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, изглежда са виновни също за леки ранни модификации, свързани с мисленето и паметта, заяви Уилсън.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието Neurology, пише actualno.com.

Снимка: sxc.hu