Протеинът β-Klotho помага за дълголетие

лице

Клото-протеините играят важна роля за дълголетието на клетките и метаболизма.

Групата протени, наречени на най-младата една от трите сестри орисници известни като мойри – дъщери на богинята на съдбата в древногръцката митология. Клото е предачката с хурка, която преде съдбите на хората и чиито пръсти създават нишките на живота.

Учени от Йейлския университет в САЩ установиха, че структурата на протеина бета-Клото (β-Klotho) позволява да се регулира чувствителността към инсулина в организма.

Това съобщи уеб сайтът на университета на Йейл, а резултатите от проучването на изследователите са публикувани в списание Nature на 17 януари 2018 г.

Повишената по изкуствен начин активност на въпросния протеин допринася за бързо възстановяване на клетките и в резултат може значително да се увеличи продължителността на живота.

Семейството Клото от два рецепторни протеина се намира на повърхността на клетките на специфични тъкани. Протеините се свързват със семейство хормони, определени като ендокринни FGF (fibroblast growth factors – фибробластни фактори на растежа), които регулират критичните метаболитни процеси в черния дроб, бъбреците и мозъка, наред с други органи. За да разбере как работи бета-Клото, изследователският екип използва рентгенова кристалография, техника, която осигурява триизмерни изгледи на тези протеини с висока резолюция.

Анализът на изследователите дава няколко разкрития. Първо, бета-Клото е първичен рецептор, който се свързва с FGF21, ключов хормон, произведен при глад. Когато се свързва с бета-Клото, FGF21 стимулира инсулиновата чувствителност и глюкозния метаболизъм, причинявайки загуба на тегло. Това ново разбиране за бета-Клото и FGF21 може да доведе до разработването на терапии за състояния като диабет тип 2 при пациенти със затлъстяване.

Подобно на инсулина, FGF21 стимулира обмяната на веществата, включително поглъщането на глюкоза , казва Джоузеф Шлезингер, старши автор и председател на фармакологията в Училището п оведицина на Йейл. При животни и в някои клинични проучвания на FGF21, това показва, че можете да увеличите изгарянето на калории, без да променяте приема на храна, и сега разбираме как да подобрим биологичната активност на FGF21, допълва той. Авторите описват и нов вариант на FGF21, който има 10 пъти по-висока ефикасност и клетъчна активност.

Учените отбелязват, че повишената активност на бета-Клото дава също възможност да се ускори метаболизмът и позволява на организма да започне “ускорено” изгаряне на калории, без да се прибягва до каквито и да било диети.

Препарати, които стимулират активността на протеина, могат да станат не само ефикасно средство за борба с тежки форми на затлъстяване и диабет тип 2, но и значително да увеличат клетъчната активност, давайки възможност на организма “да обнови” клетките с ускорени темпове.

Снимка: Енгин Акюрт