Протеин в белите дробове блокира коронавируса

коронавирус

Рецепторът се залепва за вируса и го издърпва от нападнатите клетки.

Учени от университета на Сидни, Австралия, идентифицираха протеин в белите дробове на човека, който блокира вируса SARS-CoV-2, причиняващ КОВИД-19, съобщи университета на 10 февруари 2023 г.

Въпросният протеин образува естествена защитна бариера в тялото, свързвайки се с коронавируса и предотвратявайки по-нататъшното му разпространение, се казва в доклада на изследователите, публикуван в списание „PLOS Biology“ на 9 февруари 2023 г.

Откритието отваря изцяло нова област на имунологичните изследвания и предлага иновативен, обещаващ начин за разработване на лекарства срещу инфекции, причинени от коронавируси.

„В протеина LRRC15 (Leucine-Rich Repeat-Containing15) открихме рецептор, който може да спре SARS-CoV-2 чрез свързване с вируса и предотвратяване на инфекция“, каза Грег Нийли, професор от университета в Сидни. Идентифицираният протеин всъщност е „естествена имуннна бариера, покриваща човешките бели дробове и блокираща вируса“, отбеляза ученият.

Учените са убедени, че по-нататъшните изследвания на протеина LRRC15 ще проправят пътя за разработването на лекарства, които могат да блокират вирусни инфекции.

„Този протеин е открит в белите дробове, клетките на кожата и езика, както и в лимфните възли и в плацентата. Вероятно, като част от естествения отговор на тялото към инфекция, той създава един вид бариера, която физически отделя вируса от белодробните клетки, които са най-чувствителни към КОВИД-19“, се казва в доклада.

Проучването на университета на Сидни е едно от трите независими труда, които разкриват взаимодействието на този специфичен протеин с COVID-19.

„Наред с другите два екипа, единия в Оксфорд, другия в Браун и Йейл в САЩ, открихме нов рецептор в протеина LRRC15, който може да спре SARS-CoV-2. Открихме, че този нов рецептор действа като се свързва с вируса и го изолира, което намалява инфекцията“, каза професор Нийли.

„За мен, като имунолог, фактът, че има този естествен имунен рецептор, за който не знаехме, който покрива белите ни дробове и блокира и контролира вируса, е изключително интересен“, споделя той.

„Сега можем да използваме този нов рецептор, за да разработим широко действащи лекарства, които могат да блокират вирусна инфекция или дори да потиснат белодробната фиброза“, каза Нийли.

Илюстрация: Gerd Altmann / Pixabay