Протеин в мляко и сирене бори рак

сирене

Белтък в сирената убива раковите клетки.

Протеинът низин, който с отделя от лактобактериите при закваската на млякото и зреенето на сирената, се оказва убиец на раковите клетки и на микробите, които са устойчиви на антибиотици. Това твърдят учени в статия, публикувана в специализираното издание Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

В момента не съществуват бактерии, които да са устойчиви към действието на низина, заяви Ивон Капила от Мичиганския университет в Ен Арбър, САЩ, цитирана от агенциите БГНЕС и РИА Новости.

Капила и нейните колеги са стигнали до този извод, изучавайки действието на различни вещества в храната и в живите организми върху раковите клетки, които са устойчиви към химиотерапията и други методи за борба със злокачествените тумори.

Едно от тези вещества е низинът – белтък на млечнокиселите бактерии Lactococcus lactis, който присъства в сирената и почти във всички млечни продукти, а и е използван като консервант от много производители на храни.

Групата на Капила реши да провери верността на ширещото се твърдение за целебните качества на низина. Тя добави „млечен коктейл“ с голямо съдържание на низин в храната на плъхове, които развиват злокачествени тумори в главите и шиите си. Количество на низин в коктейла бил 25-30 пъти повече отколкото в обикновените сирена. Експериментът показа, че низинът се справят отлично с рака. В хода на 9-седмична терапия туморите на гризачите чувствително намалели като размери – те загубили 70-80% от клетките си. В резултат плъховете живели много по-дълго.

Последвалите експерименти показали също, че низинът се бори успешно не само с рака, но и с редица патогенни бактерии, които през последните десетилетия са станали неузявими за антибиотиците поради „изкуствения подбор“ зад стените на лаборатории и клиники.

Все пак Капила съветва хората да не се втурват веднага към магазините за сирене и млечни продукти. Предстои целебният ефект на низина да бъде доказан и при опитите с хора.

Zdraven.bg поздравява всички, които обичат сирене и млечни продукти, с колекция от песни за мляко:

Снимка: Ребека Зийгел