промо

Протеин лекува Алцхаймер


мозъци

Учените откриха протеин, който може да лекува болестта на Алцхаймер.

Учени от университета на Глазгоу, Великобритания, и Хонконгския университет за наука и технологии са открили протеин, който прави обратими симптомите на болестта на Алцхаймер при мишки.

Специалистите, чието изследване е окачествено като пробив, се надяват, че в бъдеще то може да е приложимо при хора и да доведе до лечение на прогресивното заболяване, нарушаващо способностите за мислене, запаметяване и концентрация и предизвикващо загуба на паметта.

Засега няма обявено ефективно лечение за болестта на Алцхаймер – най-разпространената форма на деменция.

Световни учени прогнозират, че в резултат на застаряването на населението към 2030 г. глобалният брой на болните от Алцхаймер ще достигне 65 милиона души и предупреждават за епидемия от Алцхаймер. През април пък български учени откриха ново мозъчно заболяване, подобно на Алцхаймер.

В експерименти с мишки, отгледани така, че с напредването на възрастта да развият наподобяващо болестта на Алцхаймер заболяване, изследователите са открили протеин, наречен IL-33, който е в състояние да направи обратими симптомите и отслабването на когнитивните функции.

Авторите на изследването обясняват, че протеинът IL-33 се произвежда от различни клетъчни типове в тялото и в частност изобилства в централната нервна система.

Учените смятат, че IL-33 действа, като кара имунните клетки в мозъка да обграждат и атакуват характерните за болестта на Алцхаймер амилоидни плаки, намалявайки броя и размера им. Белтъкът освен това възпрепятства възпалителните процеси в мозъчната тъкан, които водят до формирането на въпросните плаки.

Предишни проучвания са показали, че в мозъците на болни от Алцхаймер пациенти се съдържа по-малко протеин IL-33, отколкото в тези на здрави индивиди.

Снимка: Нийл Конуей

loading...