Протест на пациентски организации заради проблема с инсулина на 10 декември 2009

На 10 декември 2009 г. пациентските организации ще излязат на протест, ако проблемът с доплащането на инсулина дотогава не се реши.

Това съобщи Елисавета Котова – председател на Националната асоциация на децата с диабет, пише dariknews.bg.

От 1 декември диабетиците, които използват инсулините на фирма Ново Нордиск, трябва да доплащат около 5 лева, въпреки че НЗОК би трябвало да поеме изцяло медикамента.

От пациентските организации обясниха, че ако не се променят законите, има реална опасност почти всички лекарства да се доплащат от хората.

Към момента подобен проблем има с лекарство за пациентите с рак на белия дроб, както и тези на хемодиализа, обясни Елисавета Котова: „Да бъде направено един път завинаги, за да не се стига дотук, защото ние сме тук, след два дни ще бъде друго заболяване, бъдете сигурни, защото този закон не касае само диабета. Но аз пак казвам, че няма да позволим да се доплаща инсулин. Ако не се вземе правилното решение, в четвъртък сме пред Министерски съвет“.

Според Борислав Георгиев от Националната здравно-осигурителната каса, ако държавата се съобрази с искането на фирмата за по-висока цена, то това ще струва около 4 милиона годишно на институцията. Той припомни, че за 2010 г. предвидените пари за лекарства са със 110 милиона по-малко в сравнение с тези през 2009 г.

Снимка: sxc.hu