Противозачатъчните увеличават риска от рак на гърдата

женско тяло

Дори ниски дози противозачатъчни увеличават риска от рак на гърдата.

Връзката между противозачатъчните хапчета и рака на гърдата е идентифицирана преди години. Много жени и техните лекари предполагат, че по-ниски дози са много по-безопасни. Все още ли съществува риск? Оказва се, че е така.

Изследователите са анализирали данни за 1 797 932 жени под 50 години, които не са имали рак и не са преминали лечение за плодовитост. Около 60% от тях използвали някакъв вид хормонална контрацепция, а около 40% – не. В около 11-годишен период, 11 517 жени са диагностицирани с рак на гърдата.

Проучването установява, че тези, които използват хормонална контрацепция, са с 20% по-голяма вероятност от развитие рак на гърдата, отколкото тези, които не са приемали подобни медикаменти. Колкото по-дълго жените пият от тях, толкова по-голям изглежда рискът от поява на злокачествено образувание на млечните жлези.

Опасността намалява бързо след спиране на хапчетата, най-вече при тези, при които приемът не е продължил над 5 години, твърдят специалистите.

Рискът варира според различните видове предпазни средства, но не са открити големи различия.

Жените, които използват пластири, импланти, инжекции, вагинални пръстени и вътрематочни устройства, както и хапчета за контрол на раждаемостта, са застрашени от заболяване.

Анализът на риска не е взел предвид някои фактори – като физическа активност, консумация на алкохол и история на кърменето – които могат да повлияят на риска от рак на гърдата, уточняват експертите, цитирани от агенция БГНЕС.

Проучването също така не включва жени на 50 или повече години, за които е по-вероятно да развият рак на гърдата.

Изследването е публикувано в статия на специализираното издание New England Journal of Medicine на 7 декември 2017 г.

Снимка: Марикса Намир Андраде

loading...