Противоположностите не се привличат

Противоположностите въсщност не се привличат, обявиха учените.

Ново изследване опровергава популярното схващане, че противоположностите се привличат. Учени от Университета в Бъркли, Калифорния установиха, че хората са привлечени от потенциален романтичен партньор, ако той е като тях самите.

Изследователите наричат това “хипотезата на свързването”. Разбира се, чертите на характера и общите интереси са важен фактор, но хората се стремят да открият най-вече човек, който да има сходство с тях.

За целите на изследването си авторите използвали сайтове за запознанства, както правят повечето самотници в наши дни, посочва агенция БГНЕС. Те измерили популярността на повече от 3000 хетеросексуални потребители на тези сайтове и разгледали популярността на всеки един от тях.

Популярността била определена от известен брой представители на противоположния пол, които изпратили съобщение на потребител на сайта. Анализът на данните показал, че потребителите с висока популярност се свързвали с други популярни потребители в много по-голяма степен, отколкото се очаквало. По същия начин не чак толкова популярни потребители на сайтове за запознанства се свързали с други непопулярни потребители.

След това учените направили ново изследване на повече от един милион потребители и установили подобен резултат, когато става въпрос за срещи, потенциалните партньори търсели човек, който е сходен на тях самите.

Снимка: sxc.hu