Професиите с най-много и най-малко стрес

Знаете ли кои са професиите с най-много и най-малко стрес?

Публикуваха резултати от проучване за най-стресиращите и най-малко стресиращите професии, цитирано от агенциите Ройтерс и БГНЕС. Изследователи съставили класацията, след като анализирали 200 различни професии въз основа на тяхната среда, конкуренцията и риска.

Изследването показва, че повече от половината от 10-те най-малко стресиращи професии са в здравеопазването, като на първо място са аудиолозите, които установяват и лекуват проблемите със слуха. “Професиите с ниски нива на стрес включват много малка опасност и минимални физически усилия“, съобщи Тони Лий, създател на сайта careercast.com, който осъществил проучването.

Други професии, които отговарят на критериите за ниски нива на напрежение и конкуренция и са с по-кратка работна седмица, са диетолозите, денталните хигиенисти, логопедите, трудотерапевтите и хиропракторите.

В класацията за най-стресиращите професии са пилотите на търговски самолети. Сред челните места в тази класация е и работата в медиите и по-специално хората, изпълняващи длъжността пиар. “Работата в областта на комуникациите може да е много напрегната, особено за специалистите по връзки с обществеността, които трябва да се справят с кризисни ситуации, за новите журналисти, които излизат в ефир с малко или никакво време за подготовка и за фоторепортерите, които работят в опасна среда“, обяснява Лий.

Сред другите високо стресови професии са високопоставените корпоративни служители, работещите в областта на рекламата, архитектите и брокерите. Професията на софтуерните инженери, програмистите и математиците е по-ниско стресова.

Сред т.нар. сини якички най-стресова е работата на пожарникарите, полицаите и шофьорите на такси, а книговезците, специалистите по поправка на музикални инструменти и работещите в производството на авточасти са изложени на най-малък стрес.

Zdraven.bg поздравява всички за анти стрес настроение с хита на френския диджей Laurent Wolf – No Stress:

Снимка: CELALTEBER