Профилактични прегледи на очите, зъбите и при настинка намаляват риска от деменция

Редовното ходене на зъболекар, прегледите на очите и избягването на простудните заболявания помагат за предотвратяване на деменцията, установиха канадски учени.

Учените твърдят, че редовните прегледи и запазването на активния начин на живот и на доброто здравословно състояние максимално дълго намаляват шансовете за развиване на Алцхаймер или на други подобни заболявания на по-късна възраст, съобщи агенция БГНЕС.

Учените установили известен брой болести, които увеличават опасността от деменция като артрит, лошо зрение, счупване на кости и дори недобре фиксирани зъбни протези.

Макар че при всеки човек е различно, тези заболявания може да увеличат опасността от умствени проблеми, като хората, страдащи от сърдечни заболявания, е два пъти по-вероятно да се разболеят от деменция.

Канадските учени изследвали как зрението, слухът, артритът, простудата, зъбните проблеми, диабетът и високото кръвно налягане се отразяват на възможностите за развитие на Алцхаймер и на други подобни заболявания. Те твърдят, че шансът здрави хора да се разболеят от деменция в по-късна възраст е около 18%. Но той се увеличава с 3,2% за всяко от изброените заболявания.

Откритието е ново доказателство, че здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване на деменцията. Предишни изследвания показаха, че високият холестерол, наднорменото тегло и пушенето също увеличават вероятността от подобно заболяване.

Снимка: sxc.hu