Проф. Александрова от БАН: Очакваше се Covid-19 да продължи с локални огнища

коронавирус

Страхът не е добър съветник, но и безразсъдството не е, заяви проф. Радостина Александрова във връзка с пандемията от коронавирус.

“Очакваше се вирусът да продължи по такъв начин – с локализирани огнища. Хората, които отговарят за тяхното обгрижване, се справят добре”.

Това заяви проф. Радостина Александрова, доктор по вирусология към БАН, в интервю за БНР на 11 юни 2020 г.

Професорът акцентира на необходимостта медицинските специалисти да продължат да обясняват особеностите на епидемията на хората на достъпен език, “за да бъдем всички заедно в борбата срещу този вирус”.

Вирусът няма за цел да ни убие, а да се разпространява повече, което може да се случи само в живи клетки, обясни проф. Александрова и уточни, че заедно еволюираме – “той се адаптира към нас и ние към него”.

Докторът беше категорична, че не трябва да позволяваме вирусът да ни ръководи, защото страхът не е добър съветник, но и безразсъдството не е.

“Това не е единственият познат човешки коронавирус. Има и още четири, които са малко популярни, които се проявяват като настинки. Те са познати от дълги години. Вероятно, когато и те са дошли за първи път у човека, клиничната картина и тогава е била по-драматична”, каза тя.

Проф. Радостина Александрова също коментира, че трудно се свиква да се живее с такива вируси, но се учим в движение.

“От 1940-а година до 2004-а година, проучванията показват, че всяка година са се появявали средно 5.3 нови вируса, от които около 60 – 70% са засягали човека. Много малко от тях са довели до пандемия”, посочи тя.

Zdraven.bg припомня, че последната пандемия, обявена от Световната здравна организация (СЗО) е от вируса ХИВ, причиняващ почти 100%-смъртоносното заболяване СПИН.

Колаж: Герд Алтман